onsdag 22 juni 2016

Gänget som gjorde't

Man kan spendera en lördag på flera sätt. Ett av dem är att bygga en flytbrygga. Sällskapet på bilden porträtteras här stående på sitt fullbordade verk. Det tog exakt sex timmar för dessa herrar att förvandla en virkeshög och några pontoner till en helt färdig brygga.

Bengt-Egon, Kjell, Alf, Michael och undertecknad.

Sagda brygga sjösätts imorgon och vi är ytterst nyfikna på om den flyter eller sjunker. Vi hoppas, och tror, på det förstnämnda. Den som är nyfiken på resultatet rekommenderas att besöka varvet på midsommarafton. Då inviger vi den förhoppningsvis flytande tingesten.


söndag 19 juni 2016

Saxemara Classic Boat Show 29-31 juli 2016

Allright! Dags att uppdatera fjolårens "Saxemaradagen" till något större, bättre, roligare och göttare! Sålunda blir det en tredagars sista helgen i Juli. Ett lika hjärtligt som intellektuellt stimulerande event för alla som gillar klassiska båtar, allmogebåtar, kustkultur eller bara en skön kväll på Saxemara Brygga mitt i sommaren. Gärna med en pilsner i näven.

Folkbåtar!


Fredagen den 29 juli samlas alla deltagarna med sina båtar i hamnen, som i år utökats med en splirrans ny flytbrygga och en hoper nya bojar. När alla (förhoppningsvis) funnit en plats i vår tämligen lilla hamn, så beger man sig med fördel till "Varvskrogen" som denna helg slår upp sina portar i skjulet. Sillamackor, kaffe och pilsner (jo, äkta vara) serveras till hyggliga priser och avnjutes i närmast sagolik miljö: utsikt över årets nyhet, "Klassikerbryggan". D v s mastkransbryggan och den ovan nämnda nya flytbryggan som från och med i år uteslutande hyser träbåtar. En ögonfröjd, alltsåledes.

Motorbåtar!

Lördagen den 30 Juli så är det dags för regattor. Trenne styck i lika många klasser.

1 FABB-klassen som arrangeras av Föreningen AllmogeBåtar Blekinge. Här deltager man med valfri allmogebåt. T ex en segelsnipa, Blekingseka eller liknande. Denna tävling är öppen för alla entusiaster, men kommer sannolikt att vinnas av Bosse Millevik som har jordklotets snabbaste eka.

2 Folkbåtsklassen som seglas till Tage Olssons minne. Fyra folkor finns på plats och kommer att seglas av internationella besättningar. Ytterligare anmälningar emottages tacksamt!

3 Showklassen "Gåsfeten Runt" seglas av stora, klassiska segelbåtar eller motorseglare av valfri modell. Lika viktigt som att komma först i mål är att vara snyggast. Både båt och besättning.

Kvällen bjuder på musikunderhållning och fortsatt servering på Varvskrogen.

Segelyachter!

Söndagen den 31 Juli avslutar evenemanget med Klassikerparad. Här ställer du upp i defilering med din egen båt. Kör å det snitsigaste förbi åskådarna under det att en speaker berättar om dig och din båt. Ha sedan chansen att vinna riktigt fina priser i kategorier som "snyggaste bogsprötet" och "noppfriaste lacken" osv.

Och sedan på måndagen klappar vi ihop och åker hem!


onsdag 15 juni 2016

Sjösättning i liten skala

Den lilla kanoten tog ett kort dopp vid Varvet innan den forslades per lätt lastbil mot Öregrund. Rigg passades in och ett par snabba årtal som test företogs av oss alla.

Sannolikt det minsta vi hittills har sjösatt på denna slip.

Skönt att se att allt fungerar som tänkt, att linjerna blev som de skulle och att allt i övrigt höll måttet. Lika skönt att bli av med den lilla båten -det är en märklig lättnadskänsla att se sina hårt framkämpade alster försvinna utom synhåll. När man är mitt uppe i byggandet så tänker man knappt på annat, men strax är allt arbete ett minne blott.

Se där, ett första dopp. Och Micke slapp bli blöt om fötterna också.

Denna vår är ovanligt hektisk, och er käre bloggare har långa dagar. Ett kort nöje som en provrodd med en nybyggd jaktkanot piggar då opp en smula!

Lägg märke till de snitsiga, vitmålade årbladen. En fin detalj som även går igen i hennes rigg. Både mast och spri har vita toppar.

För den som aldrig suttit i en jaktkanot kan jag berätta att ett dylikt flytetyg är otroligt sjövärdigt för sin storlek. Du kan våga dig ut i riktiga oväder med ett dylikt.

Så önskar vi mor och dotter lycka till med sin nya lilla båt.

Förra årets nysjösatta båt fick heta Saxemaran. Och årets? Kajsa Kavat!